HERBEREKENING ALIMENTATIE

HERBEREKENING ALIMENTATIE

In het geval jullie al enige tijd geleden gescheiden zijn, kan er behoefte ontstaan om de bijdragen aan kinderalimentatie en/of partneralimentatie te herzien. In het echtscheidingsconvenant hebben jullie afspraken gemaakt over alimentatie. Deze alimentatie, partneralimentatie en-of kinderalimentatie, is berekend op de situatie die destijds voor jullie van toepassing was. Deze situatie kan inmiddels veranderd zijn, zowel voor de alimentatiegerechtigde ex-partner als voor de alimentatieplichtige ex-partner.

Een overweging om een herberekening van de alimentatie kan zijn:

  • Verandering van inkomen
  • Verandering van woonlasten
  • Verandering van omgangsregeling
  • Trouwen/geregistreerd partnerschap of samenwonen

Door verandering in één of meer van de bovenstaande situaties kan het zijn dat de draagkrachtruimte in het heden hoger of lager is geworden.

De bijdrage aan partneralimentatie is destijds berekend op de toenmalige inkomens en uitgaven voor werkelijke woonlasten.

De bijdrage aan de kinderalimentatie is destijds berekend op de toenmalige inkomens, forfaitaire woonlasten en de op dat moment van toepassing gezinssituatie van beide partijen.

Bij het aanvragen van een herberekening heb ik van beide partijen de huidige financiële gegevens nodig. Dit houdt dus in dat de herberekening niet eenzijdig ingezet kan worden.

De afspraken die uit de herberekening voortvloeien kunnen worden vastgelegd in een aanvullend convenant. Dit document kan worden ingeschreven bij de rechtbank, maar dat is niet verplicht.

Samen op zoek naar de beste oplossing